Brantjes Data-Vernietiging | Haarlem | Telefoon 023 - 532 1960 | sales@recycling.nl

25 Jaar Brantjes Data-Vernietiging

Van papiercontainer naar papierversnipperaar

In begin jaren 60 start Wim Brantjes zijn bedrijf Brandaris in Haarlem. Een handelsbedrijf in oudpapier. Grote hoeveelheden oud papier worden dagelijks door Brandaris ingezameld en gerecycled. Wim Brantjes merkt al snel op dat consumenten zich geen raad weten met hun oude folders en kranten. Het oud papier van consumenten belandt dan ook vrijwel altijd bij het restafval. Glas werd in die tijd wel netjes gescheiden door slim geplaatste glasbakken bij woonwijken en winkelcentra. Wim Brantjes besluit om dit idee toe te passen voor oud papier. Hij laat een aantal grote papiercontainers ontwikkelen met de herkenbare klep en plaatst deze containers vervolgens in Haarlem. Nog diezelfde dag krijgt Wim Brantjes een telefoontje. De papierbakken zaten vol, zo snel al. Dit is handel, dacht Wim.

In de jaren 70 en 80 rijst er een nieuwe vraag op uit de markt. Ditmaal uit de hoek van het bedrijfsleven. Organisaties zoals de Politie, Hoogovens en banken zijn namelijk op zoek naar een manier om confidentieel oud papier op een deugdelijke te vernietigen. Wim Brantjes merkt deze behoefte al snel op en gaat samen met zakenpartner Henk Goebert op zoek naar een passende oplossing.

“Bedrijven willen teksten en cijfers onleesbaar maken.”

 

Groter en professioneler

In eerste instantie werd oud papier gesorteerd in de papiersortering. Vervolgens werd het papier opgeperst en naar verpulpers van de papierfabrieken afgevoerd. Met een kleine machine werd het vertrouwelijke papier verwerkt. Maar deze machine was niet voor professioneel gebruik bedoeld. Het moest groter en professioneler aangepakt worden.

Brantjes en Goebert besluiten om een speciale machine te ontwikkelen voor de vernietiging van papier. Het plan voor deze machine werd bedacht in samenwerking met Bollegraaf sr, omdat Bollegraaf al jaren ervaring had met de fabricage van persinstallaties. Nadat de handen ineengeslagen werden en afspraken waren gemaakt begon Bollegraaf aan de fabricage van de eerste papiervernietigingsinstallatie.

Papiervernietiger

In 1984 ontvangt Wim Brantjes van Bollegraaf het verlossende telefoontje, de machine is klaar. Henk en Wim rijden meteen naar Appingedam. Met een auto vol te vernietigen oud papier komen ze aan bij de vestiging van Bollegraaf. Daar in de loods van Bollegraaf staat de machine. Vol enthousiasme wordt de eerste lading papier gestort in de machine.

“Het leek wel een Boeing 747.”

Een enorm lawaai volgt, vergelijkbaar met een laag overvliegende Boeing 747. Naast het overweldigende geluid dat de papiervernietigingsinstallatie produceert, vult de loods zich ook met grote hoeveelheden stof. Het versnipperde papier wordt metershoog de loods ingeblazen wegens het ontbreken van een persinstallatie. Na dit spektakel staan de heren lachend te kijken naar het eindresultaat. Ze zijn er nog niet, maar de eerste professionele papierversnipperaar is een feit.

 

Holle Bolle Gijs

Op de terugweg vanuit Appingedam bespreken Wim en Henk wat er verbeterd moet worden aan de papiervernietiger. Allereerst moet het geluid zoveel mogelijk gedempt worden en er moet een oplossing bedacht worden voor de papiersnippers en de grote hoeveelheid stof.

Het dempen van het geluid wordt al snel opgelost. Maar het opvangen van stof en papiersnippers gaf al snel problemen. Het idee was om het stof en de papiersnippers van elkaar te scheiden. Maar door de statische lading van het restmateriaal is dat makkelijker gezegd dan gedaan. In samenwerking met Nihot, een leverancier in afvalscheidingstechniek, wordt er gezocht naar een oplossing voor dit probleem. Het verbeteren van de papiervernietigingsinstallatie neemt maar liefst negen maanden in beslag.

Professionele papiervernietiger

Het resultaat is een kolossale papierversnippermachine, speciaal gemaakt voor de vernietiging van vertrouwelijke documenten van overheden, banken en dergelijke. De machine kan per uur zes ton papier vernietigen. De snippers, van het formaat postzegel, worden met een 100-tons pers tot balen van 800 kg geperst. Dit papierafval wordt als hoogwaardige grondstof aangeboden aan de Internationale papierfabrieken. “Cradle to Cradle avant la lettre”. Wim en Henk dopen de machine tot Holle Bolle Gijs. Deze naam kwam uit de koker van Udo Buys. In mei 1985 werd de verbeterde papiervernietiger geïnstalleerd in de loods van Brantjes in Haarlem.

 

Brantjes Data-Vernietiging B.V.

Op 7 maart 1988 wordt Brantjes Data-Vernietiging B.V. opgericht. Deze organisatie wordt verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met vertrouwelijke vernietiging. De contacten van Wim Brantjes bij diverse gemeenten bleken uiterst geschikt voor het aanbieden van deze nieuwe dienstverlening. Sabrina Brantjes, de dochter van Wim Brantjes, weet de doelgroep te interesseren voor vertrouwelijke vernietiging. Al snel volgen landelijke inzamelingsopdrachten voor vertrouwelijke vernietiging voor banken en GAK kantoren.

Advertentie in de krant

In 1989 wordt Jeroen De Vries aangesteld die commercieel invulling geeft aan de groei van Brantjes Data-Vernietiging BV. Dat leidt uiteindelijk tot zijn aanstelling als directeur van Brantjes Data-Vernietiging BV. Geleidelijk wordt ook opdracht gegeven tot het vernietigen van andere producten zoals zonnebrillen, credit cards en andere materialen. Productvernietiging wordt naast papiervernietiging een feit.

In 2003 neemt Nijssen Papier alle activiteiten over van Brantjes Papier, inclusief Brantjes Data-Vernietiging. Er wordt direct geïnvesteerd in nieuwe apparatuur om de datadragers van de toekomst, waaronder computers en harddisks, te kunnen vernietigen.

“Datavernietiging gaat oud papier overvleugelen.”

25 jaar na oprichting door Brandaris is Brantjes Data-Vernietiging B.V. specialist in de vernietiging van allerlei producten. Waaronder natuurlijk archiefvernietiging en papiervernietiging. Maar Brantjes voert ook de vertrouwelijke vernietiging van hardware, cosmetica, medicijnen, bedrijfskleding, loyalty cards, röntgenfoto’s en partijgoederen uit voor bedrijven in Nederland.

Korting op de vernietiging van archiefbescheiden

Tags: , , , ,

 


U kunt geen reactie plaatsen.