Brantjes Data-Vernietiging | Haarlem | Telefoon 023 - 532 1960 | sales@recycling.nl

E-waste is een risico voor milieu, gezondheid en privacy

Wat doet u met uw oude afgedankte hardware?

Bedrijven vervangen computers gemiddeld om de drie tot vier jaar. Mobiele telefoons hebben een levensduur van ongeveer twee jaar. Er heerst in Nederland en in andere landen wereldwijd een hoge vervangingsfrequentie wat betreft apparaten. Technologie wordt in rap tempo verbeterd waardoor bestaande technologie steeds sneller achterhaald en verouderd wordt. E-waste is daarom een groeiende afvalstroom, bestaande uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige verlichting.

Wettelijke verantwoordelijkheid voor verantwoord inzamelen en recyclen van e-waste

Importeurs en producenten van apparaten en verlichting dragen een wettelijke verantwoordelijkheid om de e-waste verantwoord in te zamelen en recyclen. Toch ontstaan er stromen e-waste die niet op de juiste manier worden verwerkt. E-waste dat niet verantwoord wordt verwerkt wordt regelmatig voor grof geld verkocht aan refurbishers en handelaren. Alle werkende apparaten en onderdelen worden vervolgens verder verhandeld. Het overige giftige e-waste wordt massaal gedumpt in ontwikkelingslanden in Afrika of het Verre Oosten. Om zogenaamd mensen in deze landen te helpen aan een goedkope computer. Maar vrijwel geen enkel apparaat is nog operationeel. Het gevolg is dat e-waste in deze landen bezaaid ligt op straat, in huizen en in rivieren. De lokale bevolking probeert op ongezonde en primitieve wijze nog wat te verdienen door edelmetalen uit het afval te halen. Het overige afval wordt in de openlucht verbrand of gedumpt in rivieren, wat grote gevolgen met zich meebrengt voor gezondheid en milieu.

 

Hoe om te gaan met uw e-waste?

Oude apparaten, zoals computers en printers, bevatten naast giftige stoffen ook confidentiële informatie. Ons advies is om uw oude hardware te laten vernietigen en het restproduct te laten recyclen. Door vernietiging voorkomt u dat uw vertrouwelijke informatie in verkeerde handen kan komen. De recycling van het restmateriaal zorgt er voor dat giftige stoffen milieuverantwoord worden verwerkt en dat kringlopen van recyclebare materialen worden gesloten.
 

Brantjes Data-Vernietiging: Gecertificeerd vernietigen en verantwoord recyclen van e-waste.

Bij ons kunt u terecht voor verantwoorde afvoer van uw oude hardware. Wij dragen de verantwoordelijkheid voor de volledige vernietiging van uw hardware en voor verdere verwerking van het restmateriaal. Na vernietiging van uw hardware voert Brantjes Date-Vernietiging het restmateriaal af naar Sims Recycling Solutions, specialist in recycling van elektronica.

Lees meer over hardware vernietiging »

Tags: , ,

 


U kunt geen reactie plaatsen.