Brantjes Data-Vernietiging | Nieuw-Vennep | Telefoon 023 - 532 1960 | sales@recycling.nl

Harde schijf wissen

Vertrouwelijke data van harddisks definitief verwijderen

De meeste mensen willen een harde schijf wissen om zo vertrouwelijke data compleet te verwijderen van de disk. Hiervoor wordt veel gebruikt gemaakt van speciale (gratis) wis-software. Maar wist u dat u ook uw harde schijf fysiek kunt laten vernietigen? Het voordeel hiervan is dat dit veel efficiënter en betrouwbaarder is.

 • Grote hoeveelheden disks in een keer vernietigd
 • Al uw data wordt volledig gewist van uw harddisks
 • Betrouwbare vernietiging door een gecertificeerd proces

Bel 023 - 532 1960 voor direct advies over harddisk vernietiging


Nadelen van softwarematig wissen

Het softwarematig wissen van een harde schijf komt veel voor, maar er kleven wel wat nadelen aan. Hieronder een overzicht van een aantal nadelen.

Harde schijf gummen

Grondig wissen is niet eenvoudig:

Het wissen van uw data is helaas niet eenvoudig. Uw computer kent bijvoorbeeld geen mogelijkheid om met een druk op de knop al uw data voorgoed te verwijderen. Het weggooien van uw bestanden in de digitale prullenbak is ook niet voldoende. Zelfs het commando format c: is geen betrouwbare oplossing. U dient op zoek te gaan naar betrouwbare software die uw data grondig overschrijft met de bekende nullen en enen.

Veel keus aan wis-software:

Als u op internet zoekt naar wis-software dan vindt u diverse programma's, zoals DBAN en CCleaner. U heeft de keuze uit tal van gratis en betaalde software. Maar welk programma moet u kiezen? Welk programma is betrouwbaar? En moet u een programma kopen, of is een gratis versie voldoende? Veel onzekerheid dus. 

Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe de programma's precies werken. Wist de software uw gehele harde schijf, inclusief uw besturingssysteem? Of kunt u een selectie maken van de bestanden die u wenst weg te gooien? Werkt de harde schijf nog na het wistraject?

Wissen neemt veel tijd in beslag:

Het softwarematige wissen of wipen van uw harddisk, bijvoorbeeld met DBAN, kan zeer veel tijd in beslag nemen. Het programma zal de gehele schijf overschrijven met nullen en enen. Standaard herhaalt de software dit driemaal. Hoe vaker de schijf wordt overschreven, hoe lastiger het wordt om data terug te halen. Hieruit blijkt al dat data nooit 100% gewist kan worden.

DBAN screenshot

Hoe lang duur het wissen van een harde schijf? Dit is totaal afhankelijk van de capaciteit van de harddisk. Maar uit ervaringen van gebruikers van dit soort software blijkt dat het vele uren tot wel enkele dagen kan duren. Dit hangt uiteraard van de capaciteit en het aantal keer de schijf overschreven moet worden.

Niet interessant voor meerdere harddisks:

Een enkele harde schijf wissen neemt al behoorlijk wat tijd in beslag. Als u meerdere harde schijven wilt wipen, dan is het gebruik van eraser-software behoorlijk tijdrovend. Of u moet uiteraard de beschikking hebben over meerdere computers die tegelijk de schijven kunnen wipen. Maar over het algemeen kunt u stellen dat softwarematige wipen niet efficiënt is.

Is al uw data echt weg?:

Hoe controleert u of alle data echt weg is nadat de schijf is gewiped? Na het wissen van de schijf ziet de harddisk er nog steeds hetzelfde uit. En u kunt niet controleren of de data echt weg is. U kunt alleen vertrouwen op de kwaliteit van de software. Daarbij wil het voorkomen dat de software niet volledig werkt. Ook hier is het nuttig als u ervaring heeft met computers en software.

Werkt niet met kapotte harddisks:

Datarecoveryspecialisten stellen dat gebruikte harde schijven een grote kans hebben op zogehete defecte sectoren. Dit zijn gebieden op de harddisk die beschadigd zijn, maar waar wel data op kan staan. Software kan alleen de werkende sectoren bereiken en hier nullen en enen schrijven. De kapotte sectoren zullen in tact blijven en wellicht dus data van u bevatten.

Naast defecte sectoren kan een harde schijf ook geheel defect zijn. Bijvoorbeeld doordat de mechaniek stuk is. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om de harddisk me software te wissen.

Recovery blijft mogelijk:

Over de hele wereld zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in de recovery van data, dus het terughalen van bestanden. U begrijpt dat deze bedrijven er alles aan doen om onvindbare data toch weer vindbaar te maken. Hoe betrouwbaar is het dus om uw harde schijf te wissen, als er specialisten zijn die data ook weer terug kunnen halen? Uiteraard is het niet eenvoudig om overschreven data te herstellen. Maar de mogelijkheid is er wel.

Datarecovery specialist

Harde schijf weggooien na wissen?:

Wat doet u met een harddisk die gewiped is? Vertrouwd u er op dat al uw data verwijderd is zodat u de schijf kunt weggooien voor recycling? Of heeft u liever dat de harde schijf fysiek vernietigd wordt?


Het gemak van fysieke harddisk vernietiging

U kunt er voor kiezen om uw harde schijven fysiek te laten vernietigen. Bijvoorbeeld bij Brantjes Data-Vernietiging. Hier kleeft eigenlijk maar een nadeel aan, de harde schijf is na vernietiging niet meer bruikbaar. Verder kent het vooral veel voordelen. Het shredden van harde schijven is betrouwbaarder en sneller.

De shredder vernietigt de harde schijf tot kleine stukjes metaal en plastic

Bij Brantjes worden uw harde schijven in een beveiligde en afgesloten ruimte vernietigd. Dat doen wij met behulp van een professionele shredder welke vernietigd volgens de standaarden van onze EA DMS certificering. De krachtige shredder vermaalt alle soorten harde schijven tot onherkenbare stukjes metaal en plastic. Het vernietigde materiaal wordt direct gerecycled waardoor grondstoffen behouden worden.


Direct advies over harddisk vernietiging?

Bel vrijblijvend: 023 - 532 1960

Vrijblijvende offerte aanvragen
Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

certificeringsbalk

Inzamelkoffer 30 liter met harddisk en telefoon

Inzamelkoffer - 30 liter

Rolcontainer 770 liter gesloten

Rolcontainer - 770 liter

Vernietigingsmethodes


Fysiek vernietigen van harddisks is de beste methode

Een harde schijf kun je op verschillende manieren vernietigen. Zoals wissen of wipen, degaussen en fysiek vernietigen. Uit ons onderzoek en onderzoek van TISC B.V. komt naar voren dat fysieke harddisk vernietiging de meest betrouwbare keuze is.


Wissen van een harde schijf

Je kunt harddisks wissen of wipen met speciale software. Maar met deze software kun je lang niet alle data van harde schijven verwijderen. Dat komt omdat deze software niet bij de beveiligde delen van de harde schijf kan komen. 


Degaussen van een harde schijf

Bij het degaussen van een harddisk wordt er gebruik gemaakt van een magneet. Dit kan bijvoorbeeld een electromagneet zijn. Met deze magneet wordt het magnetisch veld van de harddisk verstoord. Maar deze methode werkt alleen met krachtige magneten. Daarbij is niet direct zichtbaar of het degaussen effect heeft gehad. Voor zekerheid zal elke harde schijf getest moeten worden. Dit maakt het een omslachtige methode.


Fysiek vernietigen van een harde schijf

Het fysiek vernietigen van harddisks is de meest betrouwbare keuze. Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van een shredder. De shredder maakt korte metten met de harde schijf en de data die op de schijf opgeslagen staat.

Dit zijn de redenen waarom fysieke vernietiging de beste methode is:

 • Alle data wordt verwijderd
 • Deze methode werkt voor alle soorten datadragers
 • De mate van veiligheid is hoog
 • Het gehele proces is controleerbaar
 • Het restmateriaal wordt gerecycled
 • De harde schijf kan niet meer gebruikt worden na vernietiging
 • De tijdsduur van het vernietigen van een harde schijf is kort
 • Er kunnen meerdere harddisks in een keer vernietigd worden
 • De kosten van harde schijf vernietigen is laag
Wist u dat?

Harddisks

komen niet
alleen voor
in computers

Harde schijven in apparaten

Harddisks komen ook voor in printers en kopieermachines. Deze apparaten slaan elke printopdracht, elke scan, elke fax en elke kopie op. Laat daarom uw oude apparatuur altijd vernietigen.

Snippers

worden gerecycled tot tissues

Vernietigen en recyclen

Het aangeboden papier dat wij vernietigen bestaat uit kleine papiersnippers. Deze snippers worden gerecycled waarna de tissue industrie hier tissues en toiletpapier van vervaardigt.

Nietjes

mogen gewoon blijven zitten

Wij maken uw papier schoon

U hoeft uw archiefpapier of zakelijke documenten niet schoon aan te leveren. U kunt mapjes, nietjes, paperclips, ordners en dergelijke gewoon laten zitten.

Brantjes

verzorgt uw archief- opruiming

Uw archiefopruiming van a tot z

Wilt u uw archief laten vernietigen maar heeft u hier de tijd of mankracht niet voor? Wij kunnen de gehele archiefopruiming en archiefvernietiging voor uw bedrijf verzorgen.