Klanten beoordelen ons met een
Brantjes Data-Vernietiging B.V. Rijnlanderweg 1427 2153 KE Nieuw-Vennep 023 - 532 1960

Actieve veredeling voor vernietiging

Actieve veredeling is een vergunning die het toe staat niet-EU-goederen binnen de Europese Unie te bewerken, verwerken, vernietigen of herstellen zonder dat daar invoerrechten of heffingen over hoeven te worden betaald.

Actieve-veredeling-voor-vernietiging-header
Actieve-veredeling-voor-vernietiging-header

Waarom bestaat deze regeling?

Deze regeling is er om de economische bedrijvigheid in de Europese Unie te stimuleren en verder te ontwikkelen, het is een economische douane regeling.

Wanneer je als onderneming bijvoorbeeld een product importeert en bewerkt om het vervolgens weer buiten de EU te brengen en te verkopen is deze regeling gunstig. Het niet hoeven betalen van invoerrechten houdt de prijs van het eindproduct lager, wat zorgt voor een betere concurrentiepositie rondom verkoop. Bedrijven in EU-landen kunnen zo beter concurreren met bedrijven uit niet EU-landen.

Veredelingshandelingen

  • Reparatie als veredelingshandeling kan het repareren van een machine of horloges zijn om weer terug uit te voeren naar een niet EU-land.
  • Verwerking als veredelingshandeling kan het maken van meubels zijn. De materialen worden ingevoerd zonder heffingen, verwerkt tot een ander product en vervolgens uitgevoerd om buiten de EU te verkopen. De ingevoerde materialen zijn duidelijk te herkennen in het eindproduct.
  • Ook vernietiging is een veredelingshandeling. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer de goederen worden afgekeurd door de douane of wanneer goederen niet bruikbaar zijn. Dit kunnen onderdelen zijn die niet meer gebruikt worden of producten die over de datum zijn. Vernietiging is dan vaak in economisch opzicht de voordeligste optie.

Lees meer over productvernietiging onder douanetoezicht.

Aan wie wordt een vergunning actieve veredeling verleend?

Een vergunning actieve veredeling wordt verleend aan een persoon die gevestigd is in het douanegebied van de Europese Unie.

Alleen de persoon die verantwoordelijk gehouden kan worden voor de veredeling krijgt een vergunning. Deze persoon kan de veredeling, zoals reparatie, verwerking of vernietiging, overigens wel laten uitvoeren door een ander wanneer ook deze persoon in de vergunning wordt genoemd.

De zuivering van vergunning actieve veredeling

Het uitvoeren van een product buiten de EU zuivert de vergunning actieve verdeling aan. Het is voor de douane bewijs dat de goederen de unie ook weer verlaten hebben. Wanneer goederen namelijk binnen de EU in het vrije verkeer worden gebracht en verkocht moeten de invoerrechten alsnog worden betaald.

Een andere manier om de vergunning actieve veredeling te zuiveren is door middel van vernietiging onder toezicht van de Douane. Wanneer er na de vernietiging geen resten overblijven zijn er geen invoerrechten verschuldigd over de ingevoerde goederen.

Bronvermelding

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Producten onder toezicht laten vernietigen?

Wilt u producten onder douanetoezicht laten vernietigen? Of heeft u een vraag over de procedure en kosten van productvernietiging onder toezicht? Neem dan contact op met het team van Brantjes, of lees meer informatie.

Offerte aanvragen → (023)-532 1960
Vrijblijvende prijsinformatie & advies.
Offerte aanvragen → of ☏(023)-532 1960
Vrijblijvende prijsinformatie & advies.