Klanten beoordelen ons met een
Brantjes Data-Vernietiging B.V. Rijnlanderweg 1427 2153 KE Nieuw-Vennep 023 - 532 1960

Hoe werkt vernietiging onder ambtelijk toezicht?

Vernietiging onder toezicht van douaneautoriteiten kan om verschillende redenen plaats vinden. Op deze pagina leest u hoe vernietiging onder toezicht verloopt en welke stappen u moet ondernemen om de vernietiging plaats te laten vinden.

Hoe-werkt-vernietiging-onder-ambtelijk-toezicht-header
Hoe-werkt-vernietiging-onder-ambtelijk-toezicht-header

Stappenplan: Hoe verloopt vernietiging onder toezicht

Wilt u (niet)-Uniegoederen gecertificeerd laten vernietigen onder toezicht. Of wilt u een partij accijnsgoederen onder ambtelijk toezicht laten vernietigen? Lees hier hoe dit in zijn werk gaat.

Stap 1: Vul het DO 040 document in

Voordat de vernietiging van goederen onder toezicht plaats kan vinden, dient er een DO 040 formulier worden ingevuld en naar het juiste douanekantoor worden gemaild. Dit kan uiterlijk 24 uur voor de productvernietiging. Met een DO 040 meldt u bij de Douane aan dat u goederen onder toezicht wil laten vernietigen.

Handige externe links:

Accijnsgoederen vernietigen

Wilt u accijnsgoederen of verbruiksbelastinggoederen onder toezicht van de douane laten vernietigen? Gebruik dan het formulier Verklaring Vernietiging van goederen onder toezicht van de Douane. Met dit officiële formulier meldt u aan de Douane dat u accijnsgoederen en/of alcoholvrije dranken wilt vernietigen. Lever dit formulier minimaal 24 uur voor de geplande vernietiging in.

Stap 2: Maak een afspraak met de douane bij het vernietiging bedrijf

Nadat u het formulier terug heeft gekregen van het douanekantoor maakt u een afspraak met de douane bij het vernietigingsbedrijf dat u heeft gekozen. Op de dag van de afspraak neemt u een exemplaar van het formulier mee dat u toegestuurd heeft gekregen van de Douane.

Kies voor een CA+ gecertificeerd vernietigingsbedrijf

Wij adviseren voor de vernietiging onder toezicht een CA+ gecertificeerd bedrijf uit te kiezen. Dit keurmerk verzekert u ervan dat de vernietiging in veilige handen zal plaatsvinden en in een gesloten vernietigingsproces. Ondernemingen met een CA+ certificering voldoen aan de strenge eisen van de certificeringsregeling en waarborgen betrouwbaarheid.

Heldere documentatie

Het is belangrijk dat er een lijst overlegd wordt waarop duidelijk leesbaar is welke (T1) goederen er vernietigd dienen te worden onder toezicht. Bij een onduidelijke of onvolledige artikellijst kan de vracht retour gestuurd worden door de douane.

Stap 3: Transport naar het vernietiging bedrijf

U bent verantwoordelijk voor het transport van de te vernietigen goederen naar de locatie van het vernietigingsbedrijf. U kunt ervoor kiezen het transport zelf te verzorgen of een extern bedrijf dit te laten doen. Afhankelijk van het vernietigingsbedrijf is het mogelijk dat zij transport aanbieden als deel van de dienstverlening.

Afhankelijk van de situatie kan het voorkomen dat de douane vereist dat er douaneambtenaren aanwezig zijn bij het inladen van de te vernietigen goederen voordat het transport plaats vindt om deze te verzegelen. Dit zal de douane u van tevoren laten weten. Zowel bij het laden en lossen van de vracht dient er ambtelijk toezicht te zijn.

Het DO 040 document dient aanwezig te zijn bij het vervoeren van te vernietigen goederen. Het formulier maakt in dit geval legaal mogelijk de nog niet ingevoerde goederen te vervoeren naar de locatie van vernietiging.

Stap 4: Productvernietiging

Na aankomst op de locatie zal het vernietigingsbedrijf de douaneambtenaren ontvangen en de vernietiging laten plaatsvinden. Vernietiging gebeurt veelal door gebruik te maken van industriële shredders of de goederen dusdanig te bewerken zodat deze geen commerciële waarde of gebruikswaarde meer hebben.

Moet de klant of eigenaar van de goederen aanwezig zijn bij de vernietiging?

Nee, de klant hoeft niet aanwezig te zijn op locatie en bij de productvernietiging. De aanwezigheid van de douaneambtenaren volstaat, tenzij er door de douaneautoriteiten anders wordt aangegeven.

Hoelang duurt de vernietiging?

De duur van het vernietigingsproces verschilt per keer en is voor een groot deel afhankelijk van de producten die vernietigd worden, de hoeveelheden en uitpakwerkzaamheden.

Om een grove schatting te maken: 1 pallet met producten duurt ongeveer een halfuur om te vernietigen

Stap 5: Na de vernietiging

Na de vernietiging worden de, tot dan toe, leeg gebleven vakken van het DO 040 document ingevuld door de Douane en worden de papieren ondertekend.

Bij CA+ gecertificeerde bedrijven ontvangt u na vernietiging een certificaat van vernietiging. U ontvangt deze fysiek op locatie, per email of per post. Dit is afhankelijk van het datavernietigingsbedrijf. Dit certificaat dient als bewijs van vernietiging.

Wie is verantwoordelijke voor de kosten van de vernietiging en de eventuele restwaarde?

De houder van de goederen is verantwoordelijk voor de kosten van de vernietiging en de heffingen die over de eventuele restwaarde berekend worden.

Nadat de vernietiging is voltooid stellen de douaneautoriteiten vast of de hoeveelheid overgebleven resten onder douanerechten of andere heffingen, zoals invoerrechten, vallen. Het is dan mogelijk dat over overblijfselen nog invoerrechten moeten worden betaald.

Meer informatie over vernietiging op de volgende pagina’s van de Douane

Geldig sinds 1 mei 2016 uit het Handboek Douane (HDU)

Producten onder toezicht laten vernietigen?

Wilt u producten, zoals accijnsgoederen, onder douanetoezicht laten vernietigen? Of heeft u een vraag over de procedure en kosten van productvernietiging onder toezicht? Neem dan contact op met het team van Brantjes, of lees meer informatie.

Contact Brantjes →