Klanten beoordelen ons met een
Brantjes Data-Vernietiging B.V. Rijnlanderweg 1427 2153 KE Nieuw-Vennep 023 - 532 1960

Data tapes vernietigen, overschrijven of magnetisch wissen?

Wat is de beste methode om oude of defecte backup tapes, zoals LTO/tapes, op een veilige manier weg te doen? We nemen, samen met een aantal experts, drie methoden onder de loep: tapes vernietigen in een shredder, tapes overschrijven met willekeurige data en tapes magnetisch wissen.

backup-data-tapes-vernietigen-overschrijven-wissen-header
backup-data-tapes-vernietigen-overschrijven-wissen-header

Methode 1: Tapes vernietigen in een shredder

Een snelle en kostenefficiënte manier om data op tapes te verwijderen is door deze te laten vernietigen door een gecertificeerd vernietigingsbedrijf. Hoe gaat dat in zijn werk?

Mark de Boer van Brantjes Data-Vernietiging legt uit dat tapes in een beveiligde vernietigingsruimte volgens CA+ richtlijnen worden vernietigd in een industriële shredder. Het gehele vernietigingsproces is een gesloten proces tot en met de verwerking van het restmateriaal.

‘Nadat de tapes zijn vernietigd in de shredder, wordt het geshredde materiaal verbrand in de afvaloven voor energiewinning. Dit maakt datavernietiging 100% veilig met betrekking tot gegevensbescherming’ legt Mark uit. Na de vernietiging van de tapes ontvangt de klant een certificaat van vernietiging als bewijs.

Volgens system engineer Rob Turk is het gecertificeerd shredden van LTO tapes, IBM TS1100 tapes en StorageTek T10000 tapes, een goed plan om data te vernietigen. Rob is specialist op het gebied van data tapes en hij werkt al zo’n 30 jaar met tapesystemen.

vernietigde-datatapes-lto-tapes-shredder

Methode 2: Tapes overschrijven met willekeurige data

Data kan gewist worden door de tape te overschrijven met willekeurige data. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van wipe software op basis van de standaard DoD5220.22-M, welke onder andere gebruikt wordt door de U.S. Department of Defense.

‘Het beste is om wissen en fysiek vernietigen van backup tapes te combineren voor 100% zekerheid.’
– Rob Turk

‘Voor het overschrijven van een tape met random data moet het medium van voor tot achter overschreven worden met data. De snelheid van deze methode hangt af van het systeem en type datatape. Gemiddeld duurt het overschrijven van een LTO-5 tape ongeveer vier tot vijf uur’ legt Turk uit. De vraag is dus of het overschrijven van (meerdere) data tapes tijd- en kostenefficiënt is.

Methode 3: Tapes magnetisch wissen (degaussen)

Een datatape, zoals een LTO tape, is een magnetische datadrager. Gegevens worden dus opgeslagen op een tape met een magnetische coating. Door deze magnetische lading te verstoren kan data gewist worden, deze techniek heet degaussen.

‘Een sterke magneet is doorgaans voldoende om content te wissen op een tape.’
– Sebastiaan Bagchus, Tapes.nl

‘Een sterke magneet is voldoende om content op een tape volledig te wissen’ vertelt Sebastiaan Bagchus van firma Tapes.nl. ‘Een tape kun je magnetisch wissen door twee keer de magnetische waarde van de drager te gebruiken. Je hebt hiervoor dus een krachtige magneet nodig, maar je kunt ook gebruik maken van speciale degauss-machines.’

Fysiek shredden biedt extra dataveiligheid

Het nadeel van het overschrijven of magnetisch wissen van tapes is dat de gegevensdrager optisch gezien niet vernietigd wordt. Bedrijven kiezen er daarom vaak voor om gewiste tapes alsnog te laten shredden door een gecertificeerde datavernietiger. Deze combinatie geeft extra ‘peace of mind’ omdat er nu volledige zekerheid is dat vertrouwelijke data nooit meer te herstellen valt van de tapes.

Efficiënt en gecertificeerd

Vooral bij het veilig weggooien van oude data tapes is het efficiënter om tapes te laten vernietigen. Het is hierbij belangrijk om voor een gecertificeerde datavernietigingspartner te kiezen, die zorgdraagd voor 100% vertrouwelijke vernietiging door middel van een gesloten inzamel- en verwerkingsproces.

Hoe lang is de levensduur van een datatape?

De meeste bedrijven maken wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse back-ups op tapes. Data tapes worden vooral ingezet voor archivering van grote hoeveelheid ‘slapende’ data en content. Bagchus legt uit dat backup tapes perfect zijn om te gebruiken als ‘deep storage’, dat wil zeggen de data die minder snel en vaak benaderbaar hoeven te zijn, zoals een oud archief.

‘Een LTO-tape biedt een houdbaarheid van meer dan 30 jaar en een niveau van betrouwbaarheid dat hoger is dan wat haalbaar is met een harde schijf.’
Tapes.nl

Turk legt uit dat een tape gemiddeld zo’n 100 keer gebruikt kan worden voor het maken van back-ups. Een datatape bevat mechanische onderdelen en zal daarom na verloop van gaan tijd slijten en uiteindelijk onbruikbaar worden, maar hier gaan vaak jaren overheen.

Bronvermelding

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Wilt u tapes laten vernietigen?

Wilt u uw data tapes, back-up tapes of andere soorten tapes gecertificeerd laten vernietigen? Wij helpen u hier graag bij, neem gerust contact op via (023) – 532 1960 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Contact Brantjes →