Klanten beoordelen ons met een
Brantjes Data-Vernietiging B.V. Rijnlanderweg 1427 2153 KE Nieuw-Vennep 023 - 532 1960

Dataverwijdering: Wat is het en hoe werkt het?

Wilt u gebruikte hardware opschonen voor her-inzet of verkoop? Dan is het verstandig om bestaande data te wissen op uw end-of-life devices met behulp van dataverwijdering. Met specialistische software worden data digitaal vernietigd van de datadrager. Let op: dataverwijdering is iets anders dan data weggooien of formatteren.

Lees alles over dataverwijdering, data formatteren en het verschil tussen dataverwijdering en fysieke datavernietiging.

dataverwijdering-header
dataverwijdering-header

Wat is dataverwijdering?

Dataverwijdering is het softwarematig wipen van data op een opslagmedium, zoals een harde schijf of SSD. Met behulp van dataverwijderingssoftware worden bestaande data overschreven met willekeurige data. Deze techniek maakt datarecovery, met forensische recoverytools, vrijwel onmogelijk.

Voor dataverwijdering is professionele ‘data erasure’ software noodzakelijk, zoals Blancco Drive Eraser. Dit is een tool die wereldwijd gebruikt wordt om data op pc-, laptop-, server- en opslagomgevingen definitief te wissen.

Blancco Drive Eraser garandeert dat gegevens van elke schijf zijn gewist: van HDD’s tot SSD’s en NVMes, inclusief zelfversleutelende schijven.
Blancco.nl

Hoe werkt data erasure software?

Met bijvoorbeeld Blancco software worden data permanent verwijderd van elk opslagapparaat. De aanwezige gegevens op de datadrager worden definitief overschreven met nullen en enen.

blancco-dataverwijdering-software

Na het wissen van de data controleert de Blancco software of alle gegevens succesvol zijn overschreven. Vervolgens wordt er door de software automatisch een certificaat gegenereerd, een ‘Blancco data erasure report’.

Deze wismethode is bedoeld voor zogeheten end-of-life devices die na dataverwijdering opnieuw moeten worden ingezet of doorverkocht.

Verschil tussen dataverwijdering en data formatteren

Data handmatig verwijderen door deze te ‘deleten’ of door bestanden in de prullenbak te slepen is wat anders dan effectieve dataverwijdering met behulp van ‘data erasure software’. Door data te deleten verberg je als het ware de data en geef je aan dat de data overschreven mag worden.

Het is een misverstand dat data definitief gewist wordt door deze te verwijderen in de prullenbak of door de harde schijf te formatteren.

Dit betekent dat verwijderde data relatief eenvoudig te herstellen is met behulp van datarecovery software. Ook het formatteren van een harde schijf of het ‘factory resetten’ van een computer of laptop is niet de geschikte manier om data 100% te wipen.

Bij officiële dataverwijdering wordt de data niet geformatteerd, maar overschreven door willekeurige data. Dit betekent dat de data wordt overschreven door nullen en eentjes. En dit maakt het herstellen van de oude data vrijwel onmogelijk.

Verschil tussen dataverwijdering en datavernietiging

Een andere vorm van definitief wissen van data is datavernietiging. Bij datavernietiging wordt de datadrager fysiek vernietigd, meestal met behulp van een professionele shredder.

data-verwijderen-harde-schijf-datavernietiging

Voor het 100% vernietigen van een datadrager, zoals een harde schijf of SSD, is professionele apparatuur noodzakelijk. Het is dus niet afdoende om de datadrager fysiek kapot te maken met een hamer of boor.

Bij datavernietigingsbedrijven in Nederland kunt u een harde schijf aanbieden te vernietiging. Hier wordt de datadrager vernietigd in een shredder waardoor er kleine stukjes overblijven van de datadrager. Dit geshredde materiaal wordt vervolgens gerecycled.

Het gehele proces van vernietiging en recycling is een gesloten en beveiligd proces. Dit maakt datavernietiging een betrouwbare oplossing om definitief van uw vertrouwelijke data af te komen.

Kies voor een CA+ gecertificeerd datavernietigingsbedrijf om zorgeloos uw harde schijven of SSD’s te laten vernietigen.

Wanneer kiezen voor dataverwijdering?

Zowel dataverwijdering en datavernietiging zijn betrouwbare methoden om vertrouwelijke data definitief te wissen. Maar welke methode is voor u het beste geschikt?

verschillende-soorten-datadragers

Kies voor dataverwijdering als u de oude hardware opnieuw wilt kunnen gebruiken of wilt verkopen. Door dataverwijdering worden alleen de data vernietigd, maar de hardware zelf blijf bruikbaar voor her-inzet of eventuele verkoop.

Het nadeel van dataverwijdering is dat het proces relatief lang duurt en kostbaar is, zeker als het datadragers zijn met een hoge opslagcapaciteit. Dataverwijdering wordt meestal uitgevoerd door specialistische partijen, zoals Ontrack. Deze data recovery bedrijven maken gebruik van Blancco (software) om de data compleet te wipen van de datadrager.

blancco-data-erase-report-voorbeeld

De exacte duur voor dataverwijdering hangt af van het type datadrager en de hoeveelheid data. Voor het wipen van een Android smartphone rekent Blancco voor 32 GB ongeveer 15 minuten en voor 128 GB ongeveer 25 tot 45 minuten.

Dataverwijdering kan alleen uitgevoerd worden op werkende datadragers en alleen de werkende sectoren op de harde schijf worden gewiped. Is de harde schijf of SSD kapot, dan is het niet mogelijk om softwarematige dataverwijdering uit te voeren.

Wanneer kiezen voor datavernietiging?

Wilt u de datadrager niet meer opnieuw gebruiken? Dan is datavernietiging een interessante vernietigingsmethode. Datavernietiging is betrouwbaar, snel en relatief voordelig. Zeker als u grotere hoeveelheden hardware wilt laten vernietigen.

harde-schijven-vernietigen-fysieke-datavernietiging

Bij datavernietiging hoeft u niet bang te zijn dat grondstoffen verloren gaan. De datadragers worden eerst vermalen in een shredder en de waardevolle grondstoffen worden vervolgens door deskundige partijen gerecycled. Om zeker te zijn van 100% gecertificeerde en duurzame datavernietiging, kiest u het beste voor een CA+ gecertificeerd datavernietigingsbedrijf.

Het nadeel van datavernietiging is dat de datadrager niet meer opnieuw gebruikt kan worden. U betaalt dus voor het gecertificeerd vernietigen van de data. U kunt de datadrager na vernietiging niet meer verkopen of opnieuw in uw bedrijf inzetten, wat wel het geval is bij softwarmatige dataverwijdering.

Bronvermelding

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Advies nodig over dataverwijdering?

Neem contact op met onze specialisten over het verwijderen of vernietigen van uw data. Wij kunnen de datavernietiging voor u uitvoeren of u in contact brengen met een specialist in dataverwijdering. Wij helpen u hier graag bij, neem gerust contact op via (023) – 532 1960 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Contact Brantjes →