Klanten beoordelen ons met een
Brantjes Data-Vernietiging B.V. Rijnlanderweg 1427 2153 KE Nieuw-Vennep 023 - 532 1960

Oude printer of kopieerapparaat inleveren

U wilt van uw oude printer af, maar wat kunt u er het beste mee doen? Een standaard laserprinter of inkjetprinter kunt u inleveren bij de milieustraat, verkopen via Marktplaats, of inruilen voor een gelijkwaardig product bij een (web)winkel. Beschikt de printer over een kopieerfunctie of scanfunctie? Dan is ons advies om de (all-in-one) printer te laten vernietigen, vanwege de opgeslagen data die op de datadrager van de printer staan.

Advies: Kies voor zekerheid en laat uw oude, defecte of afgedankte printer gecertificeerd vernietigen. Lever uw printapparatuur in bij Brantjes voor 100% datavernietiging van uw vertrouwelijke data.

oude-printer-inleveren-header
oude-printer-inleveren-header

Wat doen met een oude printer?

Een oude printer heeft waarde in verschillende vormen. Het apparaat bestaat uit waardevolle grondstoffen die door recycling hergebruikt kunnen worden. Een nog werkende printer kan ook hergebruikt worden door iemand anders, u kunt de printer dus verkopen of eventueel weggeven.

Wat veel mensen niet weten

Maar wat veel mensen niet weten is dat een printer ook waardevolle informatie kan bevatten. Printers die kunnen kopiëren of scannen beschikken namelijk over een datadrager waarop de fotokopieën worden opgeslagen. De meeste printers beschikken over deze functionaliteit.

De kans is groot dat uw oude printer waardevolle data bevatten. Door een gebrek aan beveiliging van de harde schijf in kopieerapparaten is persoonlijke en financiële informatie gemakkelijk beschikbaar voor derden. Dit kan zorgen voor identiteitsdiefstal en creditcardmisbruik.

Heeft u de printer dus gebruikt voor het kopieëren van een paspoort, bankpas, brieven of andere vertrouwelijke informatie? Dan is het verstandig om de oude printer gecertificeerd te laten vernietigen om zo te voorkomen dat de fotokopieën door iemand anders kunnen worden misbruikt.

Dit geldt voor printers die thuis worden gebruikt, maar natuurlijk ook voor printers of kopieermachines die op kantoor ingezet worden. Kantoren maken veelal gebruik van all-in-one multifunctional printers. Dit zijn grote kopieerapparaten met meerdere lades die beschikken over een scanplaat en kopieerfunctionaliteit.

1. Oude printer gecertificeerd vernietigen

Wilt u uw oude printer op een veilige manier afvoeren? Kies dan voor gecertificeerde vernietiging van uw printapparatuur. U kunt uw printer laten ophalen of inleveren bij een datavernietigingsbedrijf in uw regio.

oude-multifunctional-printer-afgedankt

Let op, wij adviseren om te kiezen voor een onafhankelijk gecertificeerd bedrijf, zoals een CA+ gecertificeerde vernietiger. Daarnaast is het belangrijk dat het bedrijf WEEELABEX gecertificeerd is, zodat de partij bevoegd is om elektronische apparaten te mogen verwerken.

Een datavernietigingsbedrijf neemt de printer in en zal de datadrager demonteren uit het apparaat. Deze datadrager zal dan volgens de gestelde richtlijnen worden vernietigd in een shredder waardoor de vertrouwelijke data worden gewist. Het geshredde materiaal en de printer worden gerecycled zodat grondstoffen behouden blijven.

 • Voordeel: 100% zekerheid dat vertrouwelijke data op de printer worden vernietigd.
 • Nadeel: Het vernietigen van printers kost geld.

Voorkom misbruik van uw data

 • Permanente vernietiging van uw gegevens
 • Voor particulieren en bedrijven
 • Ontvang een CA+ vernietigingscertificaat
 • Hoogwaardige recycling van de geshredde gegevensdragers

Printer vernietigen Bekijk onze tarieven →

2. Oude printer verkopen?

Werkt de printer nog naar behoren? Dan kunt u het apparaat verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook. Heeft u meerdere printers, dan kunt u deze ook laten opkopen door een bedrijf.

Wees ervan bewust dat dat de (op)koper van uw printers de apparatuur weer kan doorverkopen. Mocht de printer dus nog data van u bevatten, dan kunt u hier geen actie meer op ondernemen met alle risico’s van dien.

Het feit blijft dus dat de u zelf zorg draagt voor de vertrouwelijk data die zich op de printer kunnen bevinden.

 • Voordeel: Een mogelijke opbrengst voor uw oude printer(s).
 • Nadeel: Mogelijk dat data op de printer staat.

3. Inleveren bij een winkel

Koopt u als consument een nieuwe printer? Dan kunt u de oude printer inleveren bij de (web)winkel. Zoals bij Bol.com, Coolblue of Mediamarkt.

Het is wel belangrijk dat u een nieuw en gelijkwaardig product koopt bij de winkel, voordat u gebruik kunt maken van de zogeheten ‘oud-voor-nieuw regeling‘. Deze regeling stelt dat de winkel verplicht is om soortgelijke apparaten in te nemen, ongeacht merk of grootte van het product. De oude printer mag ook defect zijn. Deze service is kosteloos en is alleen van toepassing op apparatuur van particulieren, dus niet voor bedrijven.

Bij Coolblue kunt u  bijvoorbeeld uw oude printer meegeven aan PostNL als u een nieuw gelijkwaardig product koopt bij de webwinkel. Ook Mediamarkt biedt een soortgelijke service aan waarbij u als particulier elektische apparatuur kunt inleveren bij aankoop van een nieuw gelijkwaardig product.

 • Voordeel: Makkelijk van uw oude printer af.
 • Nadeel: Mogelijk dat data op de printer staat.

4. Inleveren voor recycling

Wilt u uw oude printer weggooien omdat deze defect is of gewoon geen waarde meer heeft? Dan kunt u de printer ook inleveren bij een milieustraat in uw gemeente of bij een officieel e-waste inleverpunt.

Printers, kopieermachines, scanners, faxapparaten en andere printapparatuur vallen allemaal onder e-waste. Een inleverpunt bij u in de buurt kunt u vinden via WeCycle en Stichting-Open.org.

 • Voordeel: Recycling van uw oude printers is in de meeste gevallen gratis.
 • Nadeel: Mogelijk dat data op de printer staat.

Wat is ons advies?

Omdat printers vertrouwelijke data kunnen bevatten adviseren wij om geen risico’s te nemen met uw printapparatuur. Zowel particulieren en bedrijven kunnen printers, kopieerapparaten en andere soortgelijke hardware laten vernietigen.

Door de hardware eerst te vernietigen zorgt u ervoor dat vertrouwelijke data eerst gewist wordt van de datadrager voordat de e-waste wordt gerecycled door specialisten.

oude-afgedankte-printers-in-afvalcontainer

Op onze gecertificeerde locatie in Nieuw-Vennep kunt u de oude printers zelf aanleveren om te laten vernietigen. Hiervoor hanteren we een vast tarief, omdat we de data voor uw vernietigen die op de printer staan en we zorgen voor hoogwaardige recycling van het restmateriaal.

U kunt uw printerapparatuur ook laten ophalen door ons. Wij vervoeren dan het materiaal in een beveiligde vrachtwagen naar onze datavernietigingsloods waarna het materiaal binnen 24 uur volgens CA+ richtlijnen wordt vernietigd.

Na vernietiging van uw printer ontvangt u als bewijs een officieel vernietigingscertificaat.

Printer vernietigen Bekijk onze tarieven →

Case: Firmware-update maakt printers stuk

Soms kan een printer ineens kapot gaan of niet meer werken. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij HP OfficeJet 9020e printers die veelal op kantoor gebruikt worden.

Bij het uitvoeren van een noodzakelijke firmware update, een softwarematige verversing van het besturingssysteem van de printer, ontstond er een probleem met het apparaat. Het aanraakscherm vertoonde na installatie een boodschap met foutcode ’83C0000B’. Het bleek dat de firmware-update een fout bevatte waardoor de printer onbruikbaar geworden was.

De fabrikant gaf aan dat de fout onherstelbaar was en dat de printers retour moesten naar de hersteldienst. Een vervelend situatie, want HP OfficeJet 9020e is een all-in-one printer die naast printfunctie ook een kopieerfunctie heeft. Dit betekent dat de printer kopieën opslaat op een datadrager.

Het terugsturen van de defecte printer vormt dus een risico voor de data die opgeslagen staan op de printer. Zou u in dit geval de printer terugsturen in de hoop dat uw data veilig zijn?

Bronvermelding

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Wilt u een oude printer laten vernietigen?

Wilt u op een vertrouwelijke en gecertificeerde manier uw printer afvoeren voor vernietiging? Wij helpen u hier graag bij, neem gerust contact op via (023) – 532 1960 of vraag een vrijblijvende offerte aan.