Klanten beoordelen ons met een
Brantjes Data-Vernietiging B.V. Rijnlanderweg 1427 2153 KE Nieuw-Vennep 023 - 532 1960

Oude computer veilig inleveren of ophalen

Wat kunt u het beste doen met een oude computer die u niet meer gebruikt? Een gebruikte of afgedankte pc staat vol met vertrouwelijke data, zoals persoonlijke gegevens, klantgegevens, bankgegevens of bedrijfsgegevens. Hoe kunt u een oude computer veilig inleveren of laten ophalen? Lees hier ons advies.

Advies: Kies voor zekerheid en laat uw oude computer gecertificeerd vernietigen. Lever uw oude hardware in bij Brantjes voor 100% datavernietiging van uw vertrouwelijke data.

oude-computer-inleveren-header
oude-computer-inleveren-header

Wat doen met een oude computer?

U wilt van uw oude computer af. De pc is traag, verouderd of mogelijk defect geraakt. Wat is de beste manier om van uw privé computer, zakelijke pc of laptop af te komen? Hieronder een aantal mogelijkheden:

1. Gecertificeerd vernietigen

De veiligste manier om van uw oude computer en vertrouwelijke data af te komen is door deze gecertificeerd te laten vernietigen door een specialist. Dat doet u bij een datavernietigingsbedrijf bij u in de buurt.

Let op, wij adviseren om te kiezen voor een onafhankelijk gecertificeerd bedrijf, zoals een CA+ gecertificeerde vernietiger. Daarnaast is het belangrijk dat het bedrijf WEEELABEX gecertificeerd is, zodat de partij bevoegd is om elektronische apparaten te mogen verwerken.

computerkasten-vernietigen-in-shredder

Een datavernietigingsbedrijf is gespecialiseerd om vertrouwelijke gegevensdragers, zoals een computer met harde schijf, te vernietigen. Het vernietigen gebeurt door middel van een industriële shredder.

In de meeste gevallen wordt de harde schijf of SSD gedemonteerd uit de pc. Deze datadrager wordt vernietigd in de shredder. De overige e-waste, zoals de computerkast, chips, printplaten en kabels worden gerecycled.

Bij de meeste bedrijven kunt u uw computer(s) aanleveren ter vernietiging. Maar u kunt ook de pc’s en andere IT apparatuur laten ophalen of afvoeren om te laten vernietigen. Dat is vooral interessant als u grotere hoeveelheden computerapparatuur wilt laten vernietigen.

 • Voordeel: 100% zekerheid dat vertrouwelijke data op de computer wordt vernietigd.
 • Nadeel: Het vernietigen van computers kost geld.

Voorkom misbruik van uw data

 • Permanente vernietiging van uw gegevens
 • Voor particulieren en bedrijven
 • Ontvang een CA+ vernietigingscertificaat
 • Hoogwaardige recycling van de geshredde gegevensdragers

Computer vernietigen Bekijk onze tarieven →

2. Computer leegmaken of wissen

Naast het fysiek vernietigen van de computer kunt u ook kiezen om de data te verwijderen op de computer. Hiervoor kunt u speciale software gebruiken waarmee u de data op de harde schijf of SSD kunt wipen.

Een datadrager wipen doet u met erasure software, dit is wissoftware die ervoor zorgt dat alle data overgeschreven wordt met willekeurige nulletjes en eentjes.

Blancco.com is een bekend programma om harde schijven mee te wissen. Deze software wordt door professionals gebruikt over heel de wereld.

Het is belangrijk om te weten bij het wissen van een harde schijf dat enkel de goede sectoren gewiped kunnen worden op de schijf. Een gebruikte harde schijf kan mogelijk slechte sectoren bevatten, deze secties op de schijf kunnen niet gewiped worden waardoor er data achterblijven.

Lees meer over dataverwijdering.

 • Voordeel: Ideaal als u de computer wilt doorverkopen of doneren. Let wel op dat de harde schijf na wipen mogelijk niet meer naar behoren functioneert.
 • Nadeel: Het wipen van een datadrager kost tijd, de duur is afhankelijk van de capaciteit van de harde schijf of SSD.

3. Verkopen

Hoeveel waarde heeft u oude computer? Dit is afhankelijk van het type computer. Oude computers zijn niet waardeloos. De apparatuur kan nog steeds geld opleveren, afhankelijk van een aantal factoren.  De belangrijkste zijn de actuele koersen van de grondstoffen die in de computers zitten, de staat van de computer en de onderdelen die in de computer zitten.

Een doorsnee pc voor thuisgebruik of zakelijk gebruik is na een aantal jaar afgeschreven en heeft dus nauwelijks nog een commerciële waarde.

De computer kunt u dan alleen nog verkopen aan een metaalrecyclingsbedrijf die uw e-waste inneemt als oud ijzer. Bij één computer zet het niet veel zode aan de dijk qua opbrengst.

Heeft u nu een relatief nieuwe computer met kostbare interne componenten? Dan kan het wel interessant zijn om uw computer te verkopen. Dit geldt bijvoorbeeld voor computers die voor grafische werk worden gebruikt, zoals computers van Apple.

Het feit blijft wel dat de u zelf zorg draagt voor de vertrouwelijk data die zich op de datadrager bevinden. Het leegmaken van de schijf door deze te formatteren is niet afdoende voor de dataveiligheid.

 • Voordeel: Een mogelijke opbrengst voor uw oude computer(s).
 • Nadeel: Zelf data wissen met wissoftware. En de opbrengst is afhankelijk van de actuele waarde van uw pc.

4. Doneren voor goed doel

Een oude computer kunt u ook doneren aan het goede doel, bijvoorbeeld bij de Cliniclowns. De aangeleverde IT-apparatuur wordt dan verder verkocht of gerecycled.

Het is afhankelijk van het goede doel of inleverpunt wat er precies gebeurt met uw oude computer. Cliniclows geeft aan op de website dat de producten duurzaam en verantwoord worden afgevoerd. En ze bieden een gegarandeerde dataverwijdering.

Informeer altijd goed bij het goede doel wat er exact met uw aangeboden apparatuur gebeurt.

 • Voordeel: Help het goede doel met uw oude computer.
 • Nadeel: U legt de vertrouwelijkheid van uw data in de handen van een externe partij.

5. Inleveren bij milieustraat

Uw oude computer kunt u ook laten recyclen door deze in te leveren bij de milieustraat in uw gemeente. Bij elke milieustraat kunt u oude hardware inleveren die gerecycled wordt.

Ook hier geldt dat het uw verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat de data verwijderd worden van de datadrager voordat u de computer aanbiedt te recycling.

 • Voordeel: Recycling van uw oude computer en in de meeste gevallen gratis.
 • Nadeel: Zelf data wissen met wissoftware. En de opbrengst is afhankelijk van de actuele waarde van uw pc.

6. Weggeven

Zou uw computer nog een tweede leven kunnen krijgen? Dan kunt u de computer ook weggeven aan een familielid, collega of kennis.

Ook hier geldt dat het uw verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat de data verwijderd worden van de datadrager voordat u de oude computer weggeeft.

Let op, want door de harde schijf te wipen verwijderd u ook het besturingssysteem dat op de datadrager staan. Na het wipen is een harde schijf dus niet bruikbaar. Het kan mogelijk zijn dat de harde schijf of SSD niet meer her te gebruiken is na het wipen van de data.

 • Voordeel: Geef uw oude computer een tweede kans.
 • Nadeel: Zelf data wissen met wissoftware

Wat is ons advies?

Wij adviseren om te kiezen om uw oude computer in te leveren bij een CA+ gecertificeerd vernietigingsbedrijf in uw buurt.

afvalcontainer-afgedankte-computers

Bij de meeste vernietigingsbedrijven kunt u zowel uw computer, monitor, printer, muis, toetsenbord en bekabeling aanbieden om te laten vernietigen. Zo bent u in één keer van uw oude hardware af.

Door de datadrager fysiek te laten vernietigen heeft u de zekerheid dat uw vertrouwelijke data niet in verkeerde handen kan vallen. Na gecertificeerde vernietiging ontvangt u een vernietigingscertificaat om aan te tonen dat uw oude computer deugdelijk is vernietigd.

Computer vernietigen Bekijk onze tarieven →
Gecertificeerde vernietiging & advies.

Wat gebeurt er met de e-waste na vernietiging?

Een computer bevat niet alleen vertrouwelijke data, maar ook waardevolle grondstoffen. Het datavernietigingsbedrijf draagt er zorg voor dat na datavernietiging alle grondstoffen hoogwaardig worden gerecycled door specialisten in de recyclingindustrie.

Datavernietiging is dus niet alleen een veilige manier om van uw oude computer af te komen. Het is ook een duurzame manier!

Bronvermelding

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Wilt u een computer laten vernietigen?

Wilt u op een vertrouwelijke en gecertificeerde manier uw pc inleveren voor vernietiging? Wij helpen u hier graag bij, neem gerust contact op via (023) – 532 1960 of vraag een vrijblijvende offerte aan.