Klanten beoordelen ons met een
Brantjes Data-Vernietiging B.V. Rijnlanderweg 1427 2153 KE Nieuw-Vennep 023 - 532 1960

Oude tablet of iPad veilig inleveren

Heeft u een gebruikte of kapotte tablet waar u van af wilt? Wat kunt u het beste doen met uw oude iPad, Samsung tablet of andere handzame computer? De tablet kunt u natuurlijk verkopen, inruilen bij een winkel of inleveren voor recycling. Maar een tablet bevat vertrouwelijke data, mogelijk is datavernietiging de beste optie voor u. Laten we de opties onderzoeken.

Advies: Kies voor zekerheid en laat uw oude tablet of iPad gecertificeerd vernietigen. Lever uw oude tablet in bij Brantjes voor 100% datavernietiging van uw vertrouwelijke data.

oude-tablet-ipad-inleveren-header
oude-tablet-ipad-inleveren-header

Wat doen met een gebruikte tablet?

Wat is uw reden om uw tablet af te danken? Is de tablet traag geworden, wordt deze niet meer door de fabrikant met beveiligingsupdates, loopt de batterij te snel leeg, is uw beeldscherm gebarsten of is uw tablet gewoon afgeschreven en aan vervanging toe?

Hoe dan ook een oude tablet is gebruikt voor allerlei doeleinden, het wemelt dan ook van vertrouwelijke informatie op de tablet of iPad. Denk inlog gegevens voor websites of social media apps. Mogelijk heeft u de tablet gebruikt voor internetbankieren. En er staan vast een hoop foto’s en filmpjes op het apparaat.

Hoe kunt u veilig uw tablet weggooien zonder dat u het risico loopt dat iemand anders bij uw vertrouwelijke data kan komen? We nemen wat opties door die u mogelijk overweegt.

1. Oude tablet vernietigen

De veiligste manier om van uw gebruikte tablet of iPad af te komen is door deze te laten vernietigen door een specialistisch bedrijf. Zij dragen zorg voor de vernietiging van uw data en de recycling van het restmateriaal.

kapotte-samsung-tablet-en-ipad

Let op, wij adviseren om te kiezen voor een onafhankelijk gecertificeerd bedrijf, zoals een CA+ gecertificeerde datavernietiger. Daarnaast is het belangrijk dat het bedrijf WEEELABEX gecertificeerd is, zodat de partij bevoegd is om elektronische apparaten te mogen verwerken.

De tablet wordt dus niet gewist door het datavernietigingsbedrijf, maar het apparaat wordt fysiek vernietigd in een shredder. Door dit proces wordt de gegevensdrager ook vernietigd, waardoor de data verloren zal gaan.

tablet-ipad-vernietigen-voor-en-na

 • Voordeel: 100% zekerheid dat vertrouwelijke data op de printer worden vernietigd.
 • Nadeel: Het vernietigen van tablet of iPad kost geld.

Voorkom misbruik van uw data

 • Permanente vernietiging van uw gegevens
 • Voor particulieren en bedrijven
 • Ontvang een CA+ vernietigingscertificaat
 • Hoogwaardige recycling van de geshredde gegevensdragers

Tablet vernietigen Bekijk onze tarieven →

2. Tablet wissen of terugzetten naar fabrieksinstellingen

Heeft u een oude tablet die u nog een tweede leven wilt geven? U kunt een gebruikte iPad natuurlijk prima gebruiken als backup tablet of digitaal fotolijstje. Maar u kunt de tablet natuurlijk ook verkopen, weggeven, doneren of inruilen.

Maar voordat u dit doet is het van belang om de tablet onklaar te maken. Is het dan afdoende om de tablet te resetten naar de fabrieksinstellingen? Bekijk hier hoe dat moet op een Samsung tablet en hier op een iPad.

Met data recovery software kan het lukken om gewiste data te herstellen. Op internet staan er tal van tips om zelf data te herstellen. Maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die expert zijn in het herstellen van gewiste data van tablets en andere apparaten.

Hoe betrouwbaar is het verwijderen van data door het apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen? Dat is natuurlijk de vraag. Want als u de data niet kan herstellen, wil dat nog niet zeggen dat iemand anders het niet zou kunnen.

 • Voordeel: Perfect om met een schone lei te beginnen
 • Nadeel: Niet de zekerheid dat data daadwerkelijk onherstelbaar gewist zijn

3. Tablet weggeven aan een goed doel

U kunt ook een goed doel steunen met uw afgedankte tablet. Doneer uw tablet bijvoorbeeld bij Cliniclowns, Kika,  Stichting Aap, Stichting Hulphond of Opkikker.

Deze goede doelen gebruiken werken samen met partners, zoals Eeko. Zij sorteren de tablets in twee categorieën: niet bruikbare en wel bruikbare apparaten. De niet bruikbare tablets worden gerecycled, omdat tablets waardevolle grondstoffen bevatten levert dit een inkomsten op. De wel bruikbare tablets worden gerefurbished of krijgen een tweede leven in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden.

Het is afhankelijk van het goede doel of inleverpunt wat er precies gebeurt met uw oude computer. Cliniclows geeft aan op de website dat de producten duurzaam en verantwoord worden afgevoerd. En ze bieden een gegarandeerde dataverwijdering.

Informeer altijd goed bij het goede doel wat er exact met uw aangeboden apparatuur gebeurt.

 • Voordeel: Help het goede doel met uw oude tablet of iPad.
 • Nadeel: U legt de vertrouwelijkheid van uw data in de handen van een externe partij.

4. Inruilen voor een nieuwe tablet

Wilt u uw oude tablet vervangen of upgraden voor een nieuwe tablet? Dan kunt u de tablet ook inruilen bij een winkel, zoals bij Bol.com, Coolblue of Mediamarkt.

Het is wel van belang dat u een nieuw en gelijkwaardig product koopt bij de winkel, voordat u gebruik kunt maken van de zogeheten ‘oud-voor-nieuw regeling‘. Deze regeling stelt dat de winkel verplicht is om soortgelijke apparaten in te nemen, ongeacht merk of grootte van het product. Deze service is kosteloos en is alleen van toepassing op apparatuur van particulieren, dus niet voor bedrijven.

Ook hier geldt dat u de verantwoordelijkheid heeft over uw data die op de tablet staat. Sommige winkels bieden een service aan om de tablet te wissen. Maar hoe effectief dat is, hangt natuurlijk af van de expertise en de manier waarop de tablet wordt gewist. Hier zitten dus risico’s aan vast.

 • Voordeel: Makkelijk van uw oude tablet af.
 • Nadeel: Mogelijk dat data op de tablet staat.

5. Tablet verkopen op een marktplaats

Uw gebruikte tablet kunt u natuurlijk ook verkopen. Vooral iPads zijn zeer gewild. Uw afgedankte apparaat kan voor iemand anders weer een pareltjes zijn.

Via Marktplaats.nl kunt u de tablet verkopen aan iemand anders. Maar u kunt uw tablet of iPad ook opsturen naar een reseller. Rebuy.nl is bijvoorbeeld zo’n bedrijf die onder andere tablets en iPads inneemt in ruil voor een vergoeding. De hoogte van deze vergoeding hangt af van het model en de staat waarin de tablet verkeerd.

Rebuy zorgt voor de verkoop van uw oude tablet, maar u bent verantwoordelijk voor het wissen en verwijderen van uw data. Op de website schrijft Rebuy “Voordat het proces begint, vragen we je alle privébestanden van het device te verwijderen … door deze eenvoudig naar de fabrieksinstellingen terug te zetten.”

Maar hoe betrouwbaar is deze methode voor uw data? Daarom kleven hier dus ook risico’s aan vast. Bedenk dus goed of het geld dat u krijgt voor uw oude tablet het waard is om risico op dataverlies te lopen. Bekijk hier de waarde van Samsung tablets en hier van Apple iPad modellen.

 • Voordeel: U verdient nog wat aan uw oude tablet.
 • Nadeel: Het risico op dataverlies blijft aanwezig.

6. Inleveren bij de milieustraat voor recycling

Een defecte tablet kunt u inleveren bij de milieustraat in uw gemeente. Zij zorgen ervoor dat het materiaal wordt gerecycled, een duurzame oplossing dus.

Maar let op dat een kapotte tablet nog altijd data zal bevatten. Dat de tablet niet meer opstart of dat er het scherm niet meer goed zichtbaar is, wil het nog niet zeggen dat de data ook verdwenen zal zijn.

Normaal gesproken zal de afgedankte hardware in de milieustraat belanden bij een recyclingspecialist die de waardevolle metalen zal recyclen. Maar er blijft een risico dat uw tablet toch nog een tweede leven krijgt bij iemand die zijn of haar oog erop heeft laten vallen.

 • Voordeel: Duurzame oplossing om uw oude tablet te recyclen.
 • Nadeel: Risico dat uw data in verkeerde handen kan vallen.

Tablet bevat intern en mogelijk extern geheugen

Een tablet beschikt altijd over een intern flashgeheugen. De data wordt niet opgeslagen op een harde schijf, maar op een chip die vastzit op de printplaat in de tablet.

Het kan zijn dat uw tablet ook beschikking heeft over een extern geheugen. Deze tablets bevatten een slot voor een micro SD kaart waarop u ook allerlei data kunt opslaan.

Daarnaast zijn er tablets en iPads met een simkaart slot. Mogelijk bevat uw tablet dus een simkaartje zodat u overal verbinding kunt maken met het internet.

Hoe dan ook, uw tablet bevat één of meerdere datadragers. Gaat u uw tablet dus doorverkopen of inleveren, let er dan goed op dat u minimaal de tablet een factory-reset heeft gegeven. Let er ook op dat de tablet geen simkaart of sd-kaart meer bevat. Deze kleine chipjes kunt u doorknippen.

Zelf uw tablet onklaar maken

Wilt u zelf uw tablet onklaar maken? Dan kunt u uw tablet of iPad openen en de datadrager verwijderen. U heeft wel technische kennis nodig om de tablet te openen en om te zien waar de datadrager zich bevindt in de tablet.

binnenkant-tablet
Waar zit de datadrager in deze tablet?

Wij raden af om de tablet te openen door deze te buigen of te knikken. Ook het gebruik van een scherp voorwerp, hamer of ander slaggereedschap raden we sterk af. Een tablet bevat een accu welke kan ontploffen als deze wordt beschadigd. Open de tablet dus op een deugdelijke manier. Op YouTube kunt u zien hoe specialisten te werk gaan.

Heeft u de datadrager gevonden in de tablet of iPad? Dan kunt u deze chip kapot maken om zo de data te vernietigen. De tablet zelf kunt u dan laten recyclen, omdat deze nu onklaar is gemaakt van data.

Ons advies

Wij adviseren uw gebruikte tablet of iPad te leveren bij een CA+ gecertificeerd vernietigingsbedrijf in uw buurt.

Door de tablet fysiek te laten vernietigen heeft u de zekerheid dat uw vertrouwelijke data niet in verkeerde handen kan vallen. Na gecertificeerde vernietiging ontvangt u een vernietigingscertificaat om aan te tonen dat uw oude device deugdelijk is vernietigd.

Bij Brantjes Data-Vernietiging kunt u uw tablet zelf aanleveren om te laten vernietigen. Dat doen we voor particulieren en voor bedrijven. Maar wij kunnen de tablets ook ophalen om te vernietigen, dit is vooral interessant bij grotere hoeveelheden tablets of iPads.

Bronvermelding

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Wilt u een oude tablet laten vernietigen?

Wilt u op een vertrouwelijke en gecertificeerde manier uw iPad of tablet inleveren voor vernietiging? Wij helpen u hier graag bij, neem gerust contact op via (023) – 532 1960 of vraag een vrijblijvende offerte aan.