Klanten beoordelen ons met een
Brantjes Data-Vernietiging B.V. Rijnlanderweg 1427 2153 KE Nieuw-Vennep 023 - 532 1960

SSD voordelen en nadelen

De traditionele harde schijf wordt steeds vaker vervangen door een SSD. Dit is een vast geheugen (flash) zonder bewegende onderdelen. Wij hebben voor u de voordelen en nadelen van een solid state drive op een rij gezet.

ssd-voordelen-en-nadelen-header
ssd-voordelen-en-nadelen-header

Voordelen SSD

  1. HOGERE SNELHEID Computers werken veel sneller met een SSD dan met een traditionele harde schijf. Het opstarten van de computer en het openen van programma’s neemt veel minder tijd in beslag.
  2. ENERGIEZUINIG Voor draagbare computers, zoals laptops, biedt een SSD ook voordelen. Een SSD verbruikt namelijk minder energie wat de accuduur ten goede komt.
  3. BEVAT GEEN BEWEGENDE ONDERDELEN In tegenstelling tot harde schijven bevat een solid state drive geen bewegende onderdelen. Het is eigenlijk een chip. Dit brengt diverse voordelen met zich mee. De SSD is stiller, meer schokbestendig, raakt niet overhit en is compacter. SSD’s zullen in de toekomst veel kleiner en lichter worden dan harddisks.

Nadelen SSD

  1. PRIJS PER GIGABYTE Momenteel is een SSD in verhouding duurder dan een traditionele harde schijf. Daarbij is de maximale opslagcapaciteit lager dan van harddisks.
  2. BETROUWBAARHEID De techniek van SSD’s is nog relatief nieuw. Hierdoor is er nog veel discussie gaande over de betrouwbaarheid van SSD’s. Feit is wel dat de ontwikkeling van SSD’s in volle gang is en de betrouwbaarheid hierdoor steeds hoger wordt. Maar de betrouwbaarheid hangt ook af van merk, soort (SLC, MLC of TLC) en mate van gebruik.
  3. SSD’s WORDEN TRAGER Bij intensief gebruik worden SSD’s trager. Bij normaal particulier of zakelijk gebruik zal er geen hinder ondervonden worden. Maar voor de poweruser, die de drive vele malen zal overschrijven, zal de snelheid merkbaar minderen.

Single-Level-Cell SSD (SLC)

De SLC variant van de SSD is de duurste maar ook meest betrouwbare en snelste variant. Omdat er slechts een bit per cel wordt gebruikt.

Multi-Level-Cell SSD (MLC)

De MLC variant slaat twee bits op per cel. Dit maakt de MLC SSD goedkoper dan een SLC SSD, maar tegelijk ook trager en minder betrouwbaar.

Triple-Level-Cell SSD (TLC)

De TLC is de minste variant op het gebied van solid state drives. Bij de TLC worden drie bits per cel opgeslagen. Dit maakt een TLC SSD de goedkoopste variant. Maar voor zakelijk gebruik de minst interessante op het gebied van betrouwbaarheid.

Snelheid van een SSD in vergelijking met HDD

Het grootste voordeel van een SSD is de snelheid ten opzicht van een HDD. Onderstaande video van ASUS laat de snelheidsvergelijking zien tussen een solid state drive en een hard disk drive.

Harde schijf vervangen door SSD?

Wilt u overstappen naar een SSD? Bijvoorbeeld omdat u oude Windows XP systemen gaat vervangen? Ons advies is om goed onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van de SSD. Zeker als de SSD gebruikt wordt voor belangrijke zakelijke documenten. De oude harde schijf, die vervangen gaat worden, kunt u het beste gecertificeerd laten vernietigen.

Brantjes Data-Vernietiging adviseert u graag over de vernietiging van uw harde schijven of andere datadragers.