Klanten beoordelen ons met een
Brantjes Data-Vernietiging B.V. Rijnlanderweg 1427 2153 KE Nieuw-Vennep 023 - 532 1960

Oude printplaten inleveren? Let op uw data!

Wilt u oude printplaten, moederborden of andere computerchips verkopen of inleveren voor recycling? Let er dan op dat de printplaten geen datadrager meer bevatten, zoals een SSD of een harde schijf. Printplaten zijn geld waard vanwege de edelmetalen die gebruikt worden in de PCB’s, zoals goud. Maar ook uw data is waardevol, let hier dus goed op voordat u uw printplaten weggooit voor recycling.

Advies: Kies voor zekerheid en laat uw oude printplaten gecertificeerd vernietigen en recyclen. Lever uw oude printplaten in bij Brantjes voor 100% datavernietiging van uw vertrouwelijke digitale informatie.

Bekijk aanleveren Bekijk tarieven

printplaten-inleveren-header
printplaten-inleveren-header

Bevat een printplaat of moederbord data?

Nee, de meeste printplaten (PCB’s) bevatten geen data en kunnen dus veilig worden ingeleverd voor recycling. Maar sommige printplaten bevatten wel data en deze komen vooral voor in ICT-apparatuur, zoals in een computer of laptop.

Een Solid State Drive (SSD) is een voorbeeld van een printplaat die fungeert als een datadrager. Een SSD valt onder flashgeheugen, en deze printplaat bevat geheugenchips waarop data opgeslagen worden.

Een SSD komt regelmatig voor in moderne computers of laptops. De afgelopen jaren wordt de traditionele harde schijf steeds vaker vervangen voor een snellere SSD. Maar een SSD is vrij lastig te herkennen. Kunt u in onderstaande afbeelding zien wat een SSD is en wat niet?

ssd-en-ram-geheugen-vergelijking
Hoeveel SSD’s zijn er zichtbaar?

De SSD is dus eigenlijk een soort harde schijf, maar in de vorm van een printplaatje. Wij adviseren daarom om deze datadrager te vernietigen in plaats van te verkopen of weg te gooien voor recycling, omdat een SSD veel vertrouwelijke data kan bevatten.

Voorkom misbruik van uw data

 • Permanente vernietiging van uw gegevens
 • Voor particulieren en bedrijven
 • Ontvang een CA+ vernietigingscertificaat
 • Hoogwaardige recycling van de geshredde gegevensdragers

Data vernietigen Bekijk onze tarieven →

Printplaten vernietigen of recyclen?

Een veel voorkomende printplaat is het moederbord. Het moederbord vormt het hart van bijvoorbeeld een computer of laptop. Op het moederbord worden bijvoorbeeld de Central Processing Unit (CPU) bevestigd, het tijdelijke RAM geheugen, maar ook datadragers worden aan het moederbord gekoppeld.

Het moederbord zelf slaat geen data op, maar de gekoppelde datadragers die bevestigd zijn aan het moederbord doen dat wel.

Een harde schijf is een losse datadrager die via een kabel is bevestigd aan het moederbord, deze is voor de meeste mensen goed te herkennen. Veel mensen weten dus ook dat dit onderdeel data bevatten en dat hier vertrouwelijk mee omgegaan moet worden. Hieronder ziet u een harde schijf die verwijderd is uit een computerkast.

harde-schijf-verwijderen-uit-computerkast

Maar een SSD printplaat wordt direct bevestigd aan het moederbord en kan daarom over het hoofd gezien worden als het moederbord wordt weggegooid.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een moederbord. Kunt u zien of het moederbord vrij is van een datadrager?

moederbord-met-of-zonder-data

Het moederbord hierboven is vrij van datadragers, de ‘slots’ zijn leeg en bevatten geen additionele printplaten waar mogelijk data op kan staan. In dit geval kan dit moederbord zonder zorgen gerecycled worden. Maar bevatten onderstaande printplaten wel of geen data?

printplaten-met-of-zonder-data

Zoals u wellicht zult merken is het lastig om te herkennen of een printplaat wel of geen data bevatten. Bovenstaande losse printplaten lijken sterk op een SSD datadrager, maar het gaat hier om RAM-geheugen. Dit is het werkgeheugen van een computer die tijdelijk data opslaat, wanneer u bijvoorbeeld een Word-bestand aanmaakt. Deze zijn dus ook veilig om in te leveren voor recycling, want de data verdwijnt na uitschakeling van stroom.

Maar als het verschil tussen een SSD printplaat en andere printplaten lastig is om te onderscheiden, dan loopt u het risico dat u mogelijk oude printplaten weggooit die mogelijk nog data bevatten.

Ons advies

Wij adviseren om printplaten aan te bieden bij een gecertificeerd datavernietigingsbedrijf. Deze bedrijven zullen de printplaten sorteren en eventuele datadragers, zoals een SSD, verwijderen voor vernietiging.

harde-schijven-tussen-vernietigde-hardware

De datadragers worden vernietigd in een industriële shredder. Doorgaans worden harde schijven vernietigd in een grovere industriële shredder. De kleinere SSD printplaten worden vernietigd in een fijne shredder die de geheugenchips tot fijne deeltjes kunnen verpulveren. Deze shredders heten disintegrators.

Kies voor een gecertificeerd datavernietigingsbedrijf die gespecialiseerd is in de vernietiging van hardware. Zo’n bedrijf kunt bijvoorbeeld herkennen omdat zij CA+ gecertificeerd zijn. Dit is een onafhankelijke certificering die als doel heeft om de betrouwbaarheid en veiligheid van het vernietigingsproces te waarborgen.

Al het materiaal wordt na vernietiging gerecycled. Er gaan dus geen edelmetalen of andere grondstoffen verloren. Wat wel verloren gaat is de vertrouwelijke data die mogelijk nog op de printplaten aanwezig zijn geweest.

Wat is de waarde van een printplaat?

Natuurlijk hebben printplaten een economische waarde. Daarom kiezen bedrijven er vaak voor om oude printplaten te verkopen. De PCB’s (printed circuit board) zitten vol met waardevolle grondstoffen, zoals goud, platina, koper, zilver en andere edelmetalen. De plaat zelf wordt gemaakt van een elektrisch niet-geleidend materiaal, meestal is dit glasvezel.

De opbrengst van uw oude printplaten hangen af van de waarde van de printplaat, de hoeveelheid en de actuele marktwaarde van de grondstoffen. Meestal hanteren printplaat recyclers een prijs per kilogram.

Zo hanteert recycler Geelhoed tarieven uiteenlopend van € 0,50 tot € 100,-. Een moederbord levert € 2,25 per kilogram op en RAM geheugen € 20,00 per kilogram. Andere verwerkers zijn bijvoorbeeld Mirec, Sims Lifecycle Services, Holland Recycling, Krommenhoek Metals.

Bekijk inleverpunten voor oude elektronica op Wecycle en op Wecycle voor bedrijven.

Voordat u oude printplaten inlevert of verkoopt voor recycling is ons advies om de printplaten door een expert te laten beoordelen. Zo weet u zeker dat u niet per ongeluk een moederbord of andere printplaat weggooit waarin nog een SSD bevestigd zit vol met vertrouwelijke data.

Soorten printplaten

Printplaten (PCB’s), moederborden, slots, telecomborden, memory cards, pc achterwanden en CPU’s (central processing unit) worden geclassificeerd in onderstaande categorieën:

 • Enkellaagse printplaten
 • Dubbellaagse printplaten
 • Meerlagige printplaten
 • Stijve printplaten
 • Flexibele printplaten
 • Rigid-flex printplaten
 • Hoogfrequentie printplaten
 • Aluminum printplaten

De waarde van de printplaten worden bepaald aan de hand van deze categorieën:

 • Low-grade boards
 • 10 karaats boards
 • 12 karaats boards
 • 14 karaats boards
 • 16 karaats boards
 • 18 karaats boards

Bronvermelding

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Wilt u printplaten laten vernietigen?

Wilt u op een vertrouwelijke en gecertificeerde manier uw printplaten inleveren voor vernietiging? Wij helpen u hier graag bij, neem gerust contact op via (023) – 532 1960 of vraag een vrijblijvende offerte aan.