Klanten beoordelen ons met een
Brantjes Data-Vernietiging B.V. Rijnlanderweg 1427 2153 KE Nieuw-Vennep 023 - 532 1960

Verschil tussen vuil en schoon archiefpapier

Wat is het verschil tussen vuil archiefpapier en schoon archiefpapier? Na CA+ gecertificeerde vernietiging van uw documenten wordt het versnipperde papier gebaald voor recycling. Voor dit recyclingproces is het belangrijk dat het archiefpapier zo schoon mogelijk is.

Vuil archiefpapier bevat bijvoorbeeld plastic insteekhoezen, tabbladen, ringbanden, archiefbinders, ordners, archiefdozen en andere verontreiniging. Schoon archiefpapier zijn losbladige documenten. U kunt bij ons zowel vuil en schoon archiefpapier aanleveren ter vernietiging, we hanteren per categorie een verwerkingstarief.

Advies: Kies voor zekerheid en laat uw archiefpapier gecertificeerd vernietigen. Bekijk archiefvernietiging.

vuil-archiefpapier-header
vuil-archiefpapier-header

Wat is vuil archiefpapier?

Vuil archiefpapier betekent niet dat het papier vies is. Met vuil archief bedoelen we dat het archief naast papier ook andere materialen bevat, zoals metaal, karton of plastic.

Deze materialen dienen eerst verwijderd te worden voordat het papier vernietigd kan worden. U kunt dit materiaal zelf verwijderen of u kunt dit door ons laten uitvoeren.

Voorbeelden van verontreiniging:

 • Archiefdozen
 • Archiefbinders
 • Bindringen
 • Elastieken
 • Foto’s of fotoalbums
 • Gelamineerd papier
 • Hangmappen
 • Insteekhoezen
 • Luchtkussen enveloppen
 • Mappen
 • Ordners
 • Snelhechters
 • Tabbladen

Heeft u papier dat verontreinigd is met vet, brandresten, organische stoffen, verf, olie, chemicaliën of andere vloeistoffen? Neem dan eerst contact met ons op.

Mogen foto’s bij het archief?

Fotopapier is geen papier dat bij schoon archiefpapier behoort. Het papier is gelamineerd en vormt dus een verontreiniging van de papierstroom.

We vragen u daarom vriendelijk om foto’s, fotoalbums en negatieven gescheiden aan te leveren, wij kunnen dit vertrouwelijke materiaal uiteraard apart voor u vernietigen. Lees meer over fotovernietiging.

Het vernietigen van fotomateriaal valt onder productvernietiging.

Voorbeelden van vuil archiefpapier

voorbeelden-verontreiniging-archiefpapier

voorbeelden-verontreinigd-archiefpapier

ordner-met-vuil-archiefpapier

archiefbinder-of-beugel-archiefpapier

Wat is schoon archiefpapier?

Schoon archiefpapier bestaat grotendeels uit losbladige documenten met hier en daar nog een nietje of paperclip. Het papier is dus zo goed als vrij van de bovengenoemde verontreinigingen. Het papier mag wel in verhuisdozen of boodschappentassen aangeleverd worden.

Voor schoon archiefpapier staan we 1 tot 2 procent vervuilingsgraad toe.

Bij Brantjes Data-Vernietiging zullen we niet moeilijk doen als er tussen het papier nog een paar mapjes, archiefbinders of tabbladen zitten. Zolang het materiaal grotendeels uit schoon papier bestaat zal onze controleur het papier beoordelen als schoon archief.

Voorbeeld van schoon archiefpapier

schoon-archiefpapier-klaar-voor-papiervernietiging

Waarom moet archiefpapier schoon zijn?

Er zijn twee redenen waarom archiefpapier vrij dient te zijn van verontreinigingen voordat het wordt vernietigd en gerecycled.

1. Papiervernietigingsinstallatie

opvoerband-schoon-archiefpapier-vernietiging

De eerste reden heeft te maken met de werking van de industriële papiervernietigingsinstallatie die wordt gebruikt voor de papiervernietiging. De shredder machine is bedoeld voor het vernietigen van papier en minder geschikt voor het verwerken van harde metalen, ordners en andere niet-papieren materialen.

Deze hardere materialen kunnen voor slijtage en beschadigingen zorgen aan onderdelen in de machine. Daarnaast werkt de papier shredder met een zeef waardoor de zeer fijne papiersnippers vallen voordat het materiaal wordt geperst. Niet-papieren materialen kunnen verstoppingen veroorzaken waardoor het gehele proces van papiervernietiging wordt bemoeilijkt.

2. Recyclingproces

controleren-balen-wit-kleurschrijf-archiefpapier

Na papiervernietiging worden de papiersnippers geperst tot industriële papierbalen. Deze balen dienen als grondstof voor de tissueindustrie. Voor de recycling en hergebruik van het versnipperde materiaal is het belangrijk dat het “kleurschrijf papier” vrij is van verontreinigingen en dat het uit zoveel mogelijk schoon en wit papier bestaat.

In de branche wordt versnipperd papier ‘licht kleurschrijf’ genoemd.

balen-versnipperd-archiefpapier

Als het papier te zwaar verontreinigd is met stukjes metaal en plastic, dan kan het materiaal niet goed worden gerecycled. Dit is nadelig voor de duurzame verwerking van de grondstof.

Hoger verwerkingstarief voor vernietiging vuil archief

verontreiniging-handmatig-verwijderen-uit-archiefpapier

Bij Brantjes Data-Vernietiging hanteren we twee verschillende tarieven voor de verwerking van schoon en vuil archief. De vernietiging van schoon archiefpapier is hierbij voordeliger dan de verwerking van vuil archiefpapier.

Het tarief voor de vernietiging van ‘schoon archief’ is 40% lager dan voor ‘vuil archief’.

Het vernietigingsproces van vuil archiefpapier neemt namelijk meer tijd in beslag wat resulteert in het hogere tarief. Ons gescreende personeel zal het vuile archief eerst handmatig schonen voordat het papier kan worden vernietigd.

Schonen van vuil archief:

 • Archiefdozen worden geleegd.
 • Documenten worden uit ordners gehaald.
 • Tabbladen, insteekhoezen en ringbanden worden verwijderd.
 • Et cetera

Het kan dus lonend zijn om het archiefpapier eerst op te schonen voordat u het materiaal laat ophalen of aanlevert voor vernietiging.

Wat schoon archief en vuil archief gemeen hebben is dat het materiaal altijd volgens CA+ richtlijnen en vernietigingsklasse P-4 (DIN 66399) wordt vernietigd.

Bekijk de actuele tarieven voor papiervernietiging.

Wilt u papier laten vernietigen?

Wilt u op een vertrouwelijke en gecertificeerde manier uw documenten inleveren of laten ophalen voor vernietiging? Wij helpen u hier graag bij, neem gerust contact op via (023) – 532 1960 of vraag een vrijblijvende offerte aan.